אורתופדיה היא ענף ברפואה אשר עוסק בבריאות מערכת העצמות והשרירים. פגיעות אורתופדיות בגב, ברגליים ובאיברי גוף נוספים נחשבים לפגיעות נפוצות למדי, ולכן הביקוש לחוות דעת משפטית אורטופדית עבור מיצוי זכויות גבוה יחסית. במאמר הבא נסביר מה חשוב לדעת על חוות דעת זאת.
מהי חוות דעת רפואית משפטית אורתופדית?
חוות דעת אורטופדית היא מסמך רפואי הניתן על ידי מומחה לאורתופדיה (כלומר, רופא שצבר את הוותק והניסיון המתאים בתחום רפואה זה) משני טעמים עיקריים: אבחון הבעיה או המחלה האורתופדית עבור המשך טיפול עתידי, או חוות דעת משפטית המשמשת כעדות מומחה בנושאים משפטיים שונים המתקשרים לבעיה האורתופדית שהתעוררה. למשל הכרה בנכות וקביעת אחוזי נכות, תביעת אובדן כושר עבודה כתוצאה מהבעיה האורתופדית, תביעה מול המוסד לביטוח לאומי, חברות ביטוח פרטיות, משרד הביטחון או גופים אחרים (פרטיים וציבוריים כאחד) אשר רלוונטיים לתביעות כספיות על רקע בריאותי כלשהו.
מה נכלל בחוות הדעת המשפטית?
גם את חוות הדעת המשפטית נהוג לחלק לשתי קטגוריות מרכזיות. הראשונה היא אכן חוות הדעת המשפטית "הקלאסית" אשר משמשת כמסמך קביל מבחינה משפטית ומוצגת בתביעות משפטיות רלוונטיות לנושא. ורסיה אחרת של חוות הדעת היא "הערכת נכות". כאן לא מדובר במסמך קביל משפטית, אך הוא כן יכול לסייע לתביעה לבסס את טיעוניה. מסמך זה כולל סקירה של הבעיה האורתופדית והרקע הנטען לגרימתה, ומסייע להעריך את אחוזי הנכות או הפיצוי הכספי שיש לקבל בגינה.
באופן כולל, חוות דעת משפטית אורתופדית תתייחס לאפיון הבעיה על שלל היבטיה: חומרה, סימפטומים, דרכי טיפול רצויות וכיוצא בזה. בנוסף היא תתייחס להיסטוריה הרפואית של המטופל, בין באם באופן מפורט ובין אם בניסוח מתומצת יותר. חלק חשוב בחוות הדעת המשפטית הוא הוכחת קשר סיבתי בין הבעיה האורתופדית לבין האירוע שנטען שגרם לה (למשל, בתביעה מול משרד הביטחון יבקש כנראה התובע להוכיח שהבעיה האורתופדית אירעה עקב פגיעה שחוותה בעת שירותו הצבאי). חוות הדעת תציג את ההקשר הסיבתי בין שני המאורעות).
איך ניתנת חוות הדעת האורתופדית?
חוות דעת זאת מתחילה כמובן בפנייה למומחה האורתופדיה לצורך אבחון קליני. הרופא יבצע את האבחון (ייתכן אף שישלח את המטופל לסדרת בדיקות נוספת על מנת לבצע אבחון מקיף ומדויק ככל האפשר) על בסיס האזנה לטענת המטופל, סקירה של ההיסטוריה הרפואית, לקיחת מדדים רלוונטיים וכו'. לאחר מכן יכין טיוטה ראשונית אשר תכלול את התייחסותו המקצועית למקרה, ועל בסיס טיוטה זאת (עם תיקונים נדרשים שעשויים להופיע בהמשך) יוכן המסמך המשפטי הסופי.
כמובן שעל מכין חוות הדעת להיות מומחה לאורתופדיה. בנוסף חשוב שחוות הדעת תיעשה ברצינות ובאופן מדוקדק ככל האפשר, עם אבחון מקיף, פנייה לספרות לצורך וידוא היבטים בעניין וכיוצא בזה. כמו כן חשוב שהרופא יהיה בקי באופן בו מגישים חוות דעת משפטיות, כיצד עליהן להיות מנוסחות באופן משפטי, ומהו הפורמט בו הן נכתבות.